آسیب شناسی شروط ضمن عقد ازدواج 2
همه زندگی را نمیتوان بر مبنای قرارداد استوار کرد.
نکاح نیز قراردادی است که قواعد اخلاقی در آن درج شده
شروط ضمن عقد هم در طلاق موثر و هم بیتاثیر است
آسیبشناسی شروط ضمن عقد
یک وکیل دادگستری گفت: همه زندگی را نمیتوان بر مبنای قرارداد استوار کرد. عقد نکاح نیز یک قراردادی است که قواعد اخلاقی در آن درج شده است. دکتر جمشید نورشرق در گفتوگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه بحث شروط ضمن عقد به عنوان یک بحث کلی در حوزه حقوقی قراردادها مبتنی بر توافق طرفین است، عنوان کرد: طرفین گاهی قرارداد را به طور مطلق و بدون قید و شرط منعقد میکنند و گاهی آن قرارداد، قراردادی مشروط است و در این مرحله بحث شروط ضمن عقد مطرح میشود. وی در ادامه افزود: در قرارداد نوع اول که به شکل مطلق و بدون قید و شرط منعقد میشود، مساله حق و حقوق طرف مقابل باید تعیین شود و طرفین میتوانند آن شرایطی که به توافقشان نزدیکتر است را به عنوان شروط ضمن عقد در سند ازدواج درج کنند. این شروط چون مبنایاش را از توافق طرفین میگیرند، الزامآور هستند.
این وکیل دادگستری اظهار کرد: مطلب کلی شروط ضمن عقد ریشهاش مبنی بر توافق طرفین است و بر الزامآور بودن مفاهیم قانونی نظارت دارد. نورشرق گفت: هم در قانون فقهی و هم در ماده ??? و ?? قانون مدنی طرفین هر قرارداد ملزم هستند شرایطی را که در قرارداد درج شده، البته مشروط به اینکه این شرایط مخالفتی با قانون و خطوط قرمزی که در قانون باید رعایت شود، نداشته باشد در صورت امضاء کردن باید متعهد شوند. وی با اشاره به ماده ??? قانون مدنی گفت: اگر طرفین توافق کنند و آن توافق در قوانین ما مخالف با نظم عمومی و اخلاق حسنه باشد، از درجه اعتبار ساقط است و دادگاه نمیتواند به آن شرط برای شکایت کسی علیه کسی دیگر ترتیب اثر دهد. نورشرق خاطر نشان کرد: آنچه که در سند نکاح درج میشود چه چاپی باشد و چه تحریری از یک اعتبار برخوردار است و این طور نیست که شروط چاپی از درجه اعتبار بیشتری برخوردار باشد، یکسری از شروط در بین افراد رایج است و سند نکاح آنها را به عنوان شروط چاپی، چاپ کردند.
وی یادآور شد: افراد میتوانند ?? صفحه مطلب به عنوان شروط ضمن عقد، به شرطهای درج شده در سند نکاح اضافه و امضا کنند و حتی میتوانند همان شروط چاپی را هم امضا نکنند و اجباری در این قضیه وجود ندارد و هیچ قانونگذاری نمیتواند محدودیتی به وجود بیاورد، به شرط اینکه این شروط اضافه شده مغایر با قوانین نباشد. این وکیل دادگستری افزود: چون افراد در زمان عقد نکاح توجهی به این موضوعات ندارند بعدها با مشکل روبرو میشوند و چون در نکاح شرم و حیا متوجه زوجین است، این قضیه را نمیپسندند که شرطی را امضا نکنند. نورشرق با بیان اینکه زوجین قبل از اینکه به عقد نکاح یکدیگر درآیند باید راجع به مسائلی توافق کنند، گفت: زوجین باید مطرح کنند که چه شروطی را اضافه و چه شروطی را از سند نکاح حذف کنند و این محدود به ? شرط اعلام شده نیست و در هیچ قراردادی در قانون مدنی قواعد اخلاقی ذکر نشده که زوجین باید در تحکیم مبانی خانوادگی و تربیت اولاد کوشا باشند. وی در پایان گفت: شروط ضمن عقد هم در طلاق موثر است و هم تاثیری ندارد زیرا زندگی طبیعت خاص خود را دارد و نمیتوان هیچ زندگی را با یکدیگر مقایسه کرد و اگر قبل از ازدواج یکی از طرفین برای ایجاد شروط اصرار و پافشاری کند و در مقابل با مخالفت روبرو شود، انجام این کار بعد از عقد نکاح ممکن است بازخورد منفی داشته باشد.